Hartslagmeting van Paard en Ruiter

Weet jij wat je traint?  Voor heel veel ruiters lijkt dit een hele makkelijke vraag, maar dat is het toch echt niet. Mede dankzij het volgen van de cursus  "Inspanningsfysiologie van het paard"  van drs.  Carolien Munsters en de hartslagmeter voor jou en je paard heb ik alle mogelijkheden om je te begeleiden naar een fit paard.

Bijvoorbeeld het paard van een recreatie ruiter, ze dacht dat haar paard best een goede conditie had. Haar schema was gevarieerd, ze ging regelmatig buitenrijden en wisselde af tussen dressuur, springen en werken aan de hand.   Bij het afnemen van de fitheidstest bleek het paard een slechtere conditie te hebben dan ze zelf verwacht had. De herstelwaarden van haar paard waren te langzaam en feitelijk kon haar paard 2 minuten galop niet goed aan. Naar aanleiding van deze test hebben we een duidelijk trainingsschema met o.a. interval training opgezet waardoor haar paard nu na 6 weken al een mooi verschil laat zien in zowel conditie als bespiering. 

Wat houdt werken met de hartslagmeter in?

De hartslagmeter die we gebruiken is van het merk Polar en de sensoren werken eigenlijk hetzelfde als bij mensen, alleen krijgt je paard geen band om maar worden er 2 sensoren onder het zadel en de singel geplaatst. De vacht van je paard wordt daarbij goed natgemaakt zodat de hartslag goed opgevangen kan worden. Indien de ruiter ook gemeten wordt krijgt deze een hartslagmeter met een band om zijn/ haar borstkas. 

De fitheidstest

Voor de meting worden er een aantal vragen gesteld zoals de leeftijd van je paard, hoe je belastingsschema is etc etc. Tijdens de hartslag meting moet de ruiter volgens een bepaald schema rijden, de hartslag van het paard wordt dan bij gehouden en genoteerd. Tevens verschijnt er een grafiekje waarop heel duidelijk te zien is wat er met de hartslag van je paard gebeurd bij inspanning. Na afloop van de fitheidstest bekijken we samen de bevindingen en bespreken we de mogelijkheden om eventuele verbeterpunten op de juiste manier te gaan trainen. Het is niet altijd meer trainen, maar juist slimmer trainen!

 
 
 
_DSC5574.jpg